Покупката на имот отново е на мода

Видяна 3135

Покупката на имот за ползване или с инвестиционна цел отново е на мода след замирането на този пазар през последните години. Това сочат изводите от представително проучване, проведено от Сосиете женерал Експресбанк, което не е сред клиенти на банката. То обхваща 543 онлайн интервюта сред българи в активна възраст от София и големите областни градове.

Реално обаче раздвижването е в големите градове, подчерта Милена Витанова, мениджър "Партньорства" в отдел "Индивидуално банкиране". Извън тях раздвижване се наблюдавало и в Перник заради близостта му до София като източник на работни места и по-ниските цени на жилищата там. Засилен интерес към покупка на имот се наблюдава и от българите, работещи зад граница, които планират да се върнат у нас.

Местоположението (за 84% от анкетираните) продължава да е един от най-важните критерии при избор на жилище, наред с цената (за 80%). Качеството на строителството също е сред водещите критерии (54%) и лесният достъп (42%), което включва и добър обществен транспорт. Процентите са повече от 100 заради това, че едни и същи анкетирани са избирали повече от един отговор.

Отново се пазарува "на зелено"

След като практиката да се купува "на зелено" беше замряла през последните години, според експертите на банката отново се завръща тази практика. През изминалите години доста банки преустановиха тази практика, а сега отново има бум заради свития избор на вече готови качествени жилища.

За разлика от времето преди кризата сега купуващите жилища не са склонни да взимат заеми за много дълги периоди, с което да си гарантират и по-ниски месечни вноски и така при тях да остават повече свободни средства за харчене, показват още данните от изследването.


« Назад към всички новини

Най-четени новини за имоти


Покупката на имот отново е на мода


17:09, 01 Юни 2016

Покупката на имот за ползване или с инвестиционна цел отново е на мода след замирането на този пазар през последните години. Това сочат изводите от представително проучване, проведено от Сосиете женерал Експресбанк, което не е сред клиенти на банката. То обхваща 543 онлайн интервюта сред българи в активна възраст от София и големите областни градове. Реално обаче раздвижването е в големите градове, подчерта Милена Витанова, мениджър "Партньорства" в отдел "Индивидуално...

»прочети още

ДОМ СОФИЯ СТЪПВА НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В СОФИЯ


12:03, 13 Юни 2016

Дом София е официален представител с ексклузивни права за продажби на недвижими имоти построени от новата инвестиционна фирма за град София – КП ГРУП София ООД. Представяме на Вашето внимание, първата изцяло построена сграда с АКТ 16 с широк изглед към Витоша планина, където се намира и нашият офис.  Дом София е ново развиваща се фирма за столицата ни, която сега стъпва на пазара на недвижимите имоти. Точно поради това като официален представител на КП...

»прочети още

В София, Пловдивско и Бургаско се строят най-много нови жилища


14:50, 01 Юни 2016

В три области на страната - София - град, Пловдив и Бургас са издадени най-много разрешителни за строеж на жилища през първото тримесечие, в тях е и най-интензивното ново строителство на сгради, се вижда от данните на Националния статистически институт. Издадените разрешителни за строителство на жилищни сгради в началото на 2016 г. са по-малко, отколкото в края на 2015 г., но спрямо година по-рано сградите са повече, но с по-малко и по-тесни жилища. Спрямо година по-рано обаче и броят, и...

»прочети още