Първи стъпки продажба » План и подготовка

Всяка година в България се продават много жилища и макар, че всяка сделка е различна , то всеки собственик иска едно и също – най-добрата цена и по-малко разходи и главоболия. За съжаление продажбите в България са не са на нивото от 2006-2008 година. Новите продавачи откриват, че тяхната продажба може да се забави във времето, да правят компромис с цената и начините на плащане.

По-важното е , че самият процес на продажбата се е променил. Ние брокерите  представляващи продавача, винаги искаме най-доброто за нашите клиенти.

Резултатът е , че докато имоти се продават всяка седмица, процеса не е толкова лесен за продавачите както беше преди. Успешно да реализирате продажба на имота си се изисква опит, обучение, маркетинг, преговори качества, които имаме брокерите .

 

- ГОТОВИ ЛИ СТЕ?

Процесът за продажбата обикновено стартира няколко седмици преди да бъде оповестена официално. Необходимо е да погледнете на имота с очите на потенциалния купувач и да определите какво трябва да се направи , като почистване, боядисване, ремонт.

Задайте си въпроса: Ако искам да купя този имот какво ще искам да видя ? Целта е да да се покаже имот който изглежда добре, светъл и просторен – това привлича най-много купувачи.

 

- ЗАЩО ПРОДАВАМ?

Продажбата е важен процес и трябва да имате основателна причина за това. Трябва да Ви зададем въпроса : Защо искате да продадете имота? Може би защото си сменяте работата, трябва ви по-голям имот, имате финансови проблеми и т.н. Вашата причина за продажбата може да повлияе в процеса на преговори с потенциалния купувач, за това е важно предварително да се обсъдят вашите нужди и желания и да получите съвет от нас.

 

- КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДАВА?

Пазарът има тенденция да бъде по-активен към края на годината както и късната пролет (за земя и парцели).

Като цяло има баланс между купувачи и продавачи целогодишно. В България например има по-малко купувачи през декември, но за сметка на това се купуват повече жилища. Така, че цените на имотите не се влияят от това по кое време на годината да си продам имота а от общите модели на търсене.

Собствениците започват да продават когато имота е готов за продажба, когато имат желание или нужда, както и разбира се консултация от брокер.

 

- КАК ДА ПОДОБРИМ СТОЙНОСТТА НА ИМОТА КОЙТО ЩЕ ПРОДАВАМЕ?

Общото правило е, че купувачите търсят най-евтиният имот в най-добрия квартал. Не правете много подобрения върху имота, това оскъпява самият имот от което се покачва цената и има вероятност да се продаде по-трудно.

Така трябва да направите подобренията, че имотът да придобие търговски вид.

Козметичните подобрения – боя, тапети, пердета помагат на жилището да се покаже в по-добра светлина и често е добра инвестиция.

Механични ремонти – гарантират, че всички системи и оборудване в жилището са в добро състояние и работят .

В най-добрият случай Вие искате да сте сигурни, че имота което продавате е в конкуренция с останалите жилища в района. Брокерите който виждат много имоти могат да Ви дадат съвети и предложения как най-добре да се подобри стойността на жилището което ще продавате.

 

- ИЗБЕРЕТЕ СИ БРОКЕР

Преди да почнете да продавате имота си е най-добре да се обърнете брокер работещ във Вашият район, който може да Ви помогне с продажбата. Ние сме агенция за недвижими имоти с над 10 годишен опит, която успешно може Ви помогне в продажбата на Вашия имот. Потърсете ни, чрез формата за запитване или чрез обявите за имоти.

Важно е да намерите брокер който работи в района, където е имотът за продажба.

В някой случай собственика избира един брокер за продажбата, докато други собствениците избират повече от един. Каквито и предпочитания да имате Вие е нужно да зададете няколко въпроса:

 

Какви услуги предлага брокера?

 

Каква форма на представителство може да Ви предложи. Формите на представителство са няколко: някой брокери представляват купувача, някой представляват продавача, неутрална представляваща и двете страни а и в някой случай брокери от една фирма могат да представляват и двете страни.

 

Какъв опит има брокера в продажбите в моят район?

 

Колко време един имот се продава в моя район? Имайте предвид, че всички имоти са уникални , някой се продават по-бързо други по-бавно. Няколко фактора могат да повлияят на продажбата на жилище – лихвен процент и икономическо състояние.

 

Как ще оцените моят имот? Попитайте за последните продажби на подобни имоти в района. Няма нищо страшно ако говорите с няколко брокера и техните ценови прогнози се различават, не забравяйте да ги попитате как са определили тази цена и защо смятат, че Вашето жилище ще се продаде на тази цена.

 

Как ще се рекламира моето жилище? В списък брокера може да предостави подробно резюме на жилищата, които се предлагат в района. Също така брокера може да ви предостави предишни маркетингови стратегии и каква маркетингова стратегия ще използва за продажбата на Вашето жилище.

 

Каква е комисионната такса? Комисионната такса не е определена със закон или друг подзаконов нормативен акт. Комисионната такса варира от 2% до 3% в зависимост от условията и цената на продажбата на жилището.

 

Какво се случва ако друг брокер представлява купувача? Брокера на купувача има отношения единствено и само към него. Продавачите не заплащат комисионна на брокерите който представляват купувача.

 

Как може да се информирам за продажбата на жилището ми? Вариантите за информация са няколко. Чрез електронни съобщения, брокера може ежеседмично да Ви изпраща подробен отчет за това какъв интерес е имало към Вашето жилище, брои постъпили запитвания и огледи.

 

С какъв срок да бъде договора за посредничество. Срокът на договора се определя между брокера и продавача, той може да бъде както и за 1 месец така и за 1 година. В договора за посредничество са определени задълженията на брокера, начина на предлагане на Вашето жилище, комисионната такса и др.